PDF Print E-mail
Written by egelsite webteam   
Thursday, 25 June 2009 14:11

Eerste egels zijn vroeg dit jaar

Do 25 juni 2009. Op Nu.nl 

Amsterdam- de eerste egels zijn geboren. Dat is zeker een maand eerder dan vorig jaar, laat Els Arendse-Keggaven van de Stichting Vogelklas Karel Schot weten. Zij heeft er geen verklaring voor.

 

Karel Schot/Stichting Vogelklas 


Egelbaby’s geboren
 

Medewerkers van de dierenambulance brachten afgelopen weekeinde zes diertjes van 22 gram bij de egelopvang. Die meldde enkele dagen geleden al dat de paringsperiode in volle gang is.

Bij de zogenoemde vooropvang in Simonshaven is een moeder met vier kleintjes binnengebracht. Zondag kwamen er nog twee egelbaby's uit hetzelfde nest bij.

Een man wenste geen egels in zijn tuin, vertelt Arendse-Keggevan, en dreigde ze ergens te dumpen. Daarop hebben medewerkers van de dierenambulance de dieren gered. Het zijn beschermde dieren die je niet mag verplaatsen of verstoren.

 

Draagtijd

Egelvrouwtjes hebben een draagtijd van ongeveer 34 dagen. Gemiddelde krijgen ze vijf jongen, maar het zijn er soms wel tien. Egelbaby's worden kaal en blind geboren, maar al snel slinkt de huid en worden de stekels zichtbaar. Na twee weken gaan de ogen en oren open en na zes weken kunnen ze voor zichzelf zorgen.

De Zoogdiervereniging heeft 2009 uitgeroepen tot het jaar van de egel.

© Novum

 

Last Updated ( Thursday, 25 June 2009 15:35 )